fbpx
De Roparun: Zo veel mogelijk geld voor de palliatieve zorg van kankerpatiënten

De Roparun: Zo veel mogelijk geld voor de palliatieve zorg van kankerpatiënten

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer, waarmee geprobeerd wordt zo veel mogelijk geld op te halen voor mensen met kanker. Deze estafetteloop wordt gedaan in teamverband, waarbij er verschillende teams vanuit Hamburg of Parijs naar Rotterdam rennen.
De Roparun wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt tevens ook uit het motto: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

Geschiedenis van de Roparun
De Roparun vindt haar oorsprong in 1992, uit een weddenschap tussen Sjaak Bril en Peter van der Noord. Peter beweerde dat de marathon van Rotterdam niet echt bijzonder was, hardlopend van Rotterdam naar Parijs zou ten minste een echte uitdaging zijn. Daaruit volgde in 1992 de Rotterdam-Parijs-Run.
Sjaak en Peter besloten om sponsors te zoeken voor deze uitdaging, wat hen verrassend goed afging. Na afloop bleken ze, na aftrek van alle onkosten nog 45.000 gulden over te houden. Dit bedrag wilden zij aan een goed doel doneren.
De kamers in het Daniel den Hoed ziekenhuis in Rotterdam konden wel telefoons gebruiken, zodat mensen die in het ziekenhuis verbleven de mogelijkheid kregen om vanuit bed naar huis te telefoneren en hier niet speciaal voor naar de gang hoefde te lopen. Ook werden een aantal kamers voorzien van een tv. Op deze manier konden Sjaak en Peter een kleine bijdrage leveren om het ziekenhuisverblijf net een beetje aangenamer te maken.
Zo is ook het doel van Roparun ontstaan, palliatieve zorg voor mensen met kanker.
In de volgende jaren bleef de Roparun flink groeien, zowel het aantal teams als het aantal vrijwilligers die zich wilden inzetten voor dit mooie doel. In 2004 werd besloten om de route om te draaien en van Parijs naar Rotterdam te lopen, zodat er ruimte was voor nog meer teams. De wachtlijst met inschrijvingen bleef met de jaren oplopen, waardoor er werd besloten vanaf 2012 een extra route toe te voegen aan de Roparun. De startlocatie Hamburg wint sindsdien steeds meer aan populariteit.

Het goede doel
Het geld wat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur Palliatieve Zorg toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun:
Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven
Het geld dat wordt opgehaald tijdens de Roparun, wordt toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan het motto van Roparun.
Denk bijvoorbeeld aan:

  • De inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten;
  • Vakanties voor uitbehandelde kankerpatiënten en hun familie, zodat zij ook in een akelige periode nog een mooie herinnering kunnen creëren;
  • Workshops in ziekenhuizen, waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen;
  • Een fijn dagje uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn;
  • De ontwikkeling van palliatieve boxen, een hulpmiddel voor mensen in een terminale fase die graag in de eigen thuisomgeving willen verblijven;
  • Of de inrichting van een hospice, om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven.

Het hele jaar door worden doelen ondersteunt uit de opbrengst van de Roparun. Ieder kwartaal wordt een Roparun doel uitgelicht.

Marie, een prachtige prinses van 3 jaar, krijgt in juli 2011 een zeldzame vorm van kanker. Na een zware maar hoopvolle strijd van 7 maanden, sterft Marie op 8 februari 2012. Na het overlijden van Marie is het We love Mariefonds ontstaan.

Stichting Mission M.I.A. haalt geen geld op voor een deelnemend team aan de Roparun, maar doneert al haar opbrengsten direct aan Stichting Roparun. Zo kan iedere deelnemer aan Mission M.I.A. zijn/haar steentje bijdragen aan de palliatieve zorg van kankerpatiënten en wordt er zo veel mogelijk geld ingezameld voor dit goede doel!

Bron: https://www.roparun.nl/

About the Author

Leave a Reply